Artelac® Slpash szemcsepp
Alkalomszerűen jelentkező száraz szem panaszok
Okok
Kontaktlencse-viselés
Thumbnail

A kontaktlencse praktikus és kényelmes megoldás a szemüveg helyettesítésére. Néha azonban szemirritációt okozhat attól függően, hogy szemünk mennyire tolerálja az adott típusú kontaktlencsét. Mi lehet a szemirritáció oka? A pislogás szerepe, hogy eloszlassa a könnymirigy által termelt könnyet a szem felületén. A szem felületére tapadó kontaktlencse akadályozhatja ezt a folyamatot, és kialakulhatnak a szemszárazság tünetei: az égető fájdalom, a homokszemérzés, a fényérzékenység és a gyakori pislogási kényszer.

Mérsékelt monitorhasználat
Thumbnail

Régebben a szemszárazság időskori betegség volt, a monitorhasználat elterjedésével azonban ma már az egészen fiatal korosztályokat is érinti. A tünetek alkalomszerűen is jelentkezhetnek, ha megerőltetjük a szemünket. Amikor meredt szemmel figyeljük számítógépünk monitorját vagy az okostelefon kijelzőjét, csökken a pislogási gyakoriság, ez pedig a szem felületét védő könnyfilm fokozott párolgásához és száraz szem érzéshez vezethet. A szemszárazság tüneteit az olvasás és a tévénézés is előidézheti.

Allergia
Thumbnail

Előfordulhat, hogy olyan problémával kell szembenéznünk, amely megkeseríti hétköznapjainkat, és a legszebb, legvidámabb pillanatokat is elrontja. Az égő érzés és a kivörösödött szem valamilyen allergiás eredetű megbetegedés következménye is lehet. Modern társadalmunkban az allergia egyre inkább elterjedt. Szemészeti tünetei is gyakoriak, és mára bizonyított, hogy enyhébb formáit is gyakran kíséri szemszárazság.

Külső környezeti hatások
Thumbnail

A szálló por és a levegő károsanyag-koncentrációjának növekedése szemirritációhoz vezethet. Gondoljunk csak a nagyvárosokat ellepő sűrű szmogra és kipufogógázra! Ez a környezeti terhelés szemünknek is komoly kihívást jelent. A szeles, huzatos munkahely, vagy épp a klímaberendezés nem megfelelő használata szintén olyan tényező, amely szemszárazságot okozhat. A helyiségben lévő alacsony páratartalom és a fűtés miatt kialakuló száraz levegő is a könnyfilm fokozott párolgásához és száraz szem érzéshez vezethet.

Kezelés

A kontaktlencse viselésekor száraz szem tüneteket tapasztal?
Az irritáció csökkentése érdekében használjon tartósítószer-mentes szemcseppet! A kiválasztáskor győződjön meg arról, hogy az adott szemcsepp használható-e kontaktlencsével! A tartósítószert tartalmazó szemcseppek többsége ezt kizárja. A teljesen tartósítószer-mentes szemcseppet az adagolófejről ismeri fel. Ezek a készítmények speciális pumpamechanizmussal biztosítják, hogy a tartályban lévő oldat ne szennyeződjön, ezért nincs szükség tartósítószerre.

A szemszárazság tünetei monitorhasználat esetén jelentkeznek?
Tartsa be a monitorhasználatra vonatkozó egészségügyi szabályokat! Óránként tíz perc szünet pihenteti a szemet, amit masszírozással is felfrissíthet. Ha hirtelen megerőlteti a szemét, használjon szemcseppet! Alkalomszerűen jelentkező panaszok esetén a hosszabb eltarthatósággal rendelkező szemcsepp az ideális megoldás, hiszen ezt akkor veheti elő és akkor használhatja, amikor szüksége van rá. Amennyiben a panaszok sűrűn jelentkeznek, próbáljon ki más, erőteljes nedvesítő hatású szemcseppet, vagy keresse fel kezelőorvosát!

Tünetei allergiás eredetűek?
A gyakori viszketési inger és a szem kivörösödése az allergén terhelés növekedésének következményei lehetnek. Ilyenkor kímélni kell a szemet! Lehetőleg tartózkodjon olyan helyen, ahol alacsonyabb az allergénkoncentráció, és időnként mossa le a szem felszínéről a polleneket! Ügyeljen arra, hogy ne terhelje feleslegesen a szemét! Az allergia enyhébb formáit gyakran kíséri szemszárazság. Ilyen esetben a legfontosabb az allergén mennyiségének csökkentése. Szemszárazság elleni szemcseppek segíthetnek enyhíteni a száraz szem tüneteit nedvesítő hatásuk révén. Kerülje a szemdörzsölést, mert ez a könnyfilm szerkezetét megbontja. Ön választhat olyan szemcseppet is, amely természetes összetevőket tartalmaz, és tartósítószerek nélkül készül! A hialuronsav-tartalmú szemcseppek jó választást jelentenek, mivel a hialuronsav a természetes könny egyik összetevője. Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg vagy súlyosbodnak, mindenképpen forduljon kezelőorvosához.

Mit tehetünk a környezeti ártalmak ellen?
A nagyvárosi szmog, a szálló por, a korom és más szennyeződések ellen nagyon nehéz védekezni. Szeme egészségének fenntartása érdekében tegyen kirándulásokat a szabadban, hiszen a tiszta levegő egész szervezetünkre jó hatással van. Ahol csak lehet, törekedjen a káros környezeti hatások kiküszöbölésére, minimalizálására! Ügyeljen a klímaberendezés megfelelő beállítására, a levegő páratartalmának szinten tartására, adott esetben pedig használjon olyan könnycseppet, amely helyreállítja a szem felületét védő könnyfilm összetételét!    

Az Artelac® Splash ideális választás a fenti problémák kezelésére. A speciális adagolónak köszönhetően tartósítószer nélkül segít megszüntetni a szemszárazság tüneteit. Kontaktlencse-viselők is bátran használhatják! Az Artelac® Splash a könnyben is előforduló összetevőt, hialuronsavat tartalmaz, így felfrissülést nyújt az irritált, száraz szemnek.