Artelac® TripleAction
Intenzívebb panaszok
Okok
Fokozott monitorhasználat
Thumbnail

Napjainkban a fokozott monitorhasználat következtében kialakuló szemszárazságot „menedzserbetegségnek”, vagy modern kori szemszárazságnak is nevezik. Évtizedekkel ezelőtt a száraz szem tünetek általában időskorban jelentkeztek, de ma már, a monitorhasználat elterjedésével az egészen fiatal korosztályokat is érintheti. A probléma oka a pislogás gyakoriságának csökkenése is lehet.  A számítógépet figyelve erőltetjük a szemünket, ami megzavarja a természetes pislogási reflexet, és ezzel megszakad a szemet védő könnyfilm folyamatos pótlása.

Túlzott könnyezéssel járó hiperevaporatív (fokozott párolgással járó) száraz szem
Thumbnail

A szemfelszín fokozott párolgása a szemszárazság leggyakoribb oka. A száraz szemmel érintett betegek csaknem 90%-a szenved evaporatív jellegű szemszárazságtól, amely a lipidréteg elvékonyodásával, a könnyfilm felszakadozásával és ezáltal fokozott párolgással járhat. A szemet védő könnyfilm 3 rétegből áll. A legalsó mucinréteg a könny tapadását biztosítja a szem felületéhez, a középső vizes réteget borító lipidréteg pedig a könnyfilm párolgását szabályozza. Ha ez a lipidréteg elvékonyodik, akkor a könnyfilm fokozott párolgása miatt zavarok támadhatnak: szemszárazság, fokozott könnyezés, könnykicsorgás jelentkezhet, ez pedig homályossá teszi a látást, és rendkívül kellemetlen tünetekkel jár.

Meibom-mirigy működési zavar
Thumbnail

A módosult faggyúmirigynek tekinthető Meibom-mirigyek a szemhéj szélén, a rostporcos merevítésű pillavázban találhatók. Feladatuk a könnyfilm felső, olajos lipidrétegének biztosítása, amely megakadályozza a könny párolgását, és ezzel biztosítja a szemfelszín védelmét a kiszáradástól. Diszfunkció esetén a kivezető csövek elzáródnak, illetve megváltozik a mirigyváladék összetétele. Ezek következtében felborulhat a könnyfilm egyensúlya, irritációs és gyulladásos tünetek jelentkezhetnek, valamint szemfelszín-betegség is kialakulhat.

Kezelés

Mi a megoldás, ha fokozott monitorhasználattal terheli szemét?
A szem pihentetése és regenerációjának biztosítása alapvetően fontos, ha szeretné megelőzni a kellemetlen szemszárazság kialakulását. Monitorhasználat közben óránként tartson tíz perc szünetet, szívjon egy kis friss levegőt, kerülje a dohányzást! Gyakran ennek ellenére is kialakul a szemszárazság. Kezelésére használjon tartósítószer-mentes szemcseppet, amivel elkerülheti a szem felesleges irritációját. Keresse a természetes összetevőket tartalmazó szemcseppeket!

Hogyan kezelheti a túlzott könnyezéssel járó száraz szem problémát?
Intenzíven jelentkező panaszok és evaporatív száraz szem probléma esetén a legfontosabb a könnyfilm természetes összetételének helyreállítása. Megfelelő szemcsepp kiválasztásával tartós hatást is elérhet. Ennek érdekében a könnyfilm mindhárom rétegét pótolnia kell.  Keressen olyan szemcseppet, amely lipidet is tartalmazó komplex formulából áll. A lipid a könnyfilm külső rétege, ennek biztosításával a könnyfilm is stabilizálódik, csökken a párolgás és helyreáll a szem természetes működése.

Mit tehet a Meibom-mirigy működési zavara ellen?
Először is a könnyfilm megfelelő összetételét védő lipid pótlására van szükség. A kezelést kiegészítheti szemhéjtisztítással, a csukott szemre helyezett meleg borogatással, majd a szemhéj finom masszírozásával, ami a javítja a faggyú kiürülését a mirigyekből. A könnyfilm teljes pótlása három lépcsőben történik. Az első a tapadást biztosító mucinréteg helyreállítása. A második a hidratálás, vagyis a könny folyadéktartalmának biztosítása. A harmadik pedig a védelmet biztosító lipidréteg kialakítása. A jobb eredmény érdekében válasszon hármas hatású szemcseppet!

Az Artelac® TripleAction ideális megoldás a fenti problémák kezelésére. Biztosítja a könnyfilm mindhárom rétegéhez szükséges összetevőket, úgy fejlesztették, hogy a szem felszínén maradva erőteljes nedvesítést biztosít a tünetek azonnali és tartós enyhítése érdekében. Tartósítószert nem tartalmaz. Szabadalmaztatott adagolórendszerének köszönhetően használata rendkívül könnyű és egyszerű.