Artelac® Rebalance
Tartósan fennálló száraz szem panaszok
Okok
Változókor, hormonális változások
Thumbnail

A hölgyek változókori hormonális változása bizonyos életkor után sajnos óhatatlanul bekövetkezik. Hőhullámok, gyakori hangulatváltozások, alvászavar, éjszakai izzadás, ízületi problémák, hüvelyszárazság és szemszárazság jelzi a test átalakulását. A szervezetben kimutatható alacsonyabb androgénszint a könnyfilm összetételére is hatással van, és komoly problémákat okozhat. Ha ugyanis a könny kevesebb androgénhormont tartalmaz, akkor ezzel egyidejűleg a szemgyulladásokkal szembeni védekezőképessége is csökken.

Szemműtétek után jelentkező problémák
Thumbnail

Szürkehályog-operációk vagy látásjavító szemműtétek után fennáll a szemszárazság kialakulásának veszélye. Mi ennek az oka? A műtét alatt a sebészkés által ejtett bemetszés megsérti a szaruhártya érző idegvégződéseit, ami a könnytermelési reflex zavarát okozza. A könnyfilm megfelelő összetételének megváltozásával pedig kialakulnak a szemszárazság tünetei. A szemviszketés, az égető, szúró fájdalom, az átmeneti homályos látás és az idegentest-érzés olyan problémák, amelyekkel nem kell együtt élnünk, amelyek megfelelő kezelés alkalmazásával megszüntethetők.

Időskori szemszárazság
Thumbnail

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb probléma a szem kifáradása, a szemhéjak duzzanata, kivörösödése, érzékennyé válása, a fényérzékenység kialakulása. Ezeket a tüneteket gyakran a könnyfilm összetételének megváltozása okozza. A könnyfilm alsó mucinrétege a tapadást biztosítja a szem felületét borító szaruhártyához, a középső vizes réteg a legvastagabb, ezt fedi a legfelső olajos lipidréteg, ami a könny párolgását gátolja. A lipidtermelés csökkenésével a párolgás is fokozódik. Időskori reumás és autoimmun betegségek, valamint a Sjögren-szindróma szintén a könnytermelődés csökkenéséhez vezethet.

Gyógyszerszedés, tartósítószer-tartalmú szemcseppek
Thumbnail

A könnytermelés mennyiségét, illetve a könnyfilm összetételét sokféle gyógyszer befolyásolhatja. Idesorolhatók az antihisztaminok, az antikolinerg hatóanyagot tartalmazó készítmények; bizonyos antidepresszánsok, fogamzásgátlók, kemoterápiás szerek, altatók, nyugtatók, szteroidos készítmények és vérnyomáscsökkentők. A szemcseppek többsége tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz, aminek hosszabb távú alkalmazása önmagában is előidézhet száraz szem panaszokat. 

Kezelés

Panaszait szemműtét előzte meg?
Ez esetben a szemszárazság tünetei nagy valószínűséggel összefüggésben állnak a műtét utáni gyógyulási folyamattal. A kellemetlen tünetekkel szerencsére nem kell együtt élnie, hiszen megfelelő szemcsepp használatával ezek a gyógyulás fázisában is enyhíthetők.

A szemszárazság az Ön életkorából adódik?
Ha nincs különösebb egészségügyi problémája, a káros környezeti hatásokat is kiküszöbölte, mégis szemszárazságra utaló tüneteket tapasztal, akkor könnyen lehet, hogy a problémák az életkorából adódnak. Tartósan fennálló, intenzívebb panaszok esetén a komplexebb összetételű, hialuronsavat tartalmazó szemcsepp megoldást jelenthet. A hialuronsav-tartalom segít helyreállítani a könnyfilmet, védi a szemfelszínt és gyorsan csökkenti a panaszokat. Figyeljen arra, hogy szemét ne terhelje feleslegesen tartósítószerrel!

Változókori szemszárazságtól szenved?
Ebben az életszakaszban a hormonális változások a szem ellenálló képességének csökkenését okozhatják, ami könnyen gyulladásos betegségekhez vezet. Nem ritka a gyakori monitorhasználat sem, hiszen ebben az életkorban a hölgyek általában még aktív munkavállalók. Ez utóbbi ellen védőszemüveggel, szemtornával, a szem masszírozásával, és óránként beiktatott pihenőidővel védekezhet. A szemszáraság tüneteinek enyhítése a megfelelő szemcsepp kiválasztásával is lehetséges.

Tünetei bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkeznek?
Sajnos bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelések nehezen kivédhető mellékhatásokkal, például szemszárazsággal járhatnak. Minden esetben nézzük át a gyógyszer betegtájékoztatóját, ha szükséges, szakorvosunk segítségével váltsunk gyógyszert, vagy a szemszárazság mint esetleges mellékhatás kezelésére alkalmazzunk olyan szemcseppet, amely helyreállítja a könnyfilm normális állapotát, így biztosítja a szemfelszín védelmét. Ha egészségügyi problémákra gyanakszunk, mindenképpen keressük fel kezelőorvosunkat!

Az Artelac® Rebalance a szem felszínén maradva tartós nedvesítést biztosít a száraz szem minden tünetére a természetes könnyfilm esszenciális összetevőinek pótlásával. A könny természetes összetevőire lebomló, kímélő tartósítószert tartalmaz. Ideális minden olyan ember számára, akinél a szemszárazság tünetei már hosszabb ideje fennállnak (fáradt, stresszes, égő és/vagy könnyező szem).

Kiegészítő kezelés éjszakára


Az Artelac® NighttimeGel kifejezetten viszkózus szemnedvesítő készítmény, amely szárazszem-érzés esetén úgy támogatja a könnyfilm mindhárom rétegét, hogy biztosítja a hosszú távú nedvesítő hatást és a szemfelszín védelmét. A könnyfilm mindhárom rétegét támogatja, ezzel hosszú távon is a lehető legnagyobb mértékben enyhíti a szemszárazságot, és tartja meg a nedvességet a szem felszínén. 

Thumbnail